Tillbaka till hemsidan
Lägre energiförbrukning med hjälp av sotare från LSAB.
Aktuellt

Elda smart och ventilera rätt – för lägre energiförbrukning

Att elpriserna rusat i höjden har knappast undgått någon och prognoserna för vintern är minst sagt illavarslande. Hur ska man då tänka och agera för att påverka sin elräkning i rätt riktning? Faktum är att sotaren kan hjälpa till med både råd, tips och konkreta åtgärder som bidrar till att hålla kostnaderna i schack.

LÄS MER
Så eldar du rätt i vinter.
Säker eldning

Brasmys i vinter – så eldar du rätt

Peta in en pinne i brasan och köra på? Njae, fullt så enkelt är det kanske inte. Oavsett du är fullblodsproffs eller inte, så finns det alltid något nytt att lära sig i den ädla konsten att tända och hantera den perfekta brasan. Med de rätta förberedelserna får du också ut mycket mer av upplevelsen. Ta del av våra 8 tips till den optimala eldstadsstunden – för både din komfort och allas vår miljö!

LÄS MER
Luftvärmepumpar från Sverigepumpen, installerat av Lindesbergs Sotningsdistrikt AB
Aktuellt

Luftvärmepumpar i fokus när LSAB laddar för mässa

Intresset för alternativa värmekällor och bättre energioptimering har ökat starkt de senaste åren. Utöver brasvärme är luftvärmepumpen ett populärt val för villaägaren. Men vad ska man välja – och hur räknar man hem investeringen?
Under LindeDagen, som går av stapeln den 18 maj 2022, kan den nyfikne få sotarens tips och råd.

LÄS MER
Digital avisering från sotaren, via Kivra.
Aktuellt

Allt fler vill ha digital avisering från sotaren

Som ett steg i att förbättra och förenkla kommunikationen erbjuds sedan en tid tillbaka möjligheten att få sotarens meddelanden via Kivra. Den digitala brevlådan, som nu kan användas för att få avisering om sotning och brandskyddskontroll, har blivit allt mer populär bland kunderna.

LÄS MER
Kaminer i ett gammalt gult hus.
Säker eldning

Kaminerna och klimatet – går ekvationen ihop?

Sedan vi lärde oss att kontrollera elden för matlagning och värme har lågan spelat en central roll i människans liv. En sisådär 700 000 år senare vedeldar vi fortfarande – och i tider med klimatdebatter och skenande elpriser har den levande elden blivit mer levande än på mycket länge.

LÄS MER
Foto från Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund
Sotarhistoria

Knoparmoj – ett hemligt språk på väg att försvinna

Om det är torsdag så ska man enligt traditionen gluffa gläfsa. Alltså äta pannkaka. Efter maten sitter det kanske fint med lanken. Det vill säga kaffe.
Ord som dessa – och ytterligare minst 400 substantiv, adjektiv och verb – utgjorde en gång i tiden sotarnas hemliga språk, Knoparmoj. Det mesta är glömt idag, men några ord använder du kanske rentav själv i ditt språkbruk.

LÄS MER
Imma i badrum, på duschvägg, som uppstått p.g.a. dålig ventilation.
Ventilationsskolan

Imma på badrumsspegeln – vad orsakar vad i din inomhusmiljö?

Dröjer sig imman på badrumsspegeln kvar en lång stund efter att du har duschat? Blir det ofta kondens på insidan av fönsterrutorna? Störs du av jobbig lukt? Eller har du återkommande huvudvärk och svårt att koncentrera dig? Då kan det vara dags att se över ventilationen.

LÄS MER
Sotarens guide till vad man behöver veta om ved.
Säker eldning

Vem vet vad om ved? Det här är sotarens guide!

I tider då eldstaden upplever en renässans som aldrig förr har också ämnet ved blivit hetare än någonsin. Det finns många ”husmorstips” om hur veden bäst ska klyvas, förvaras och hanteras. Den som vill göra en djupdykning på området har gott om böcker att välja mellan – för att inte tala om alla instruktionsfilmer på nätet. För oss andra, som bara söker en snabb vägledning och en enkel ”crash course” har vi samlat sotarens 5 snabba tips.

LÄS MER