Tillbaka till hemsidan
Luftvärmepumpar från Sverigepumpen, installerat av Lindesbergs Sotningsdistrikt AB
Aktuellt

Luftvärmepumpar i fokus när LSAB laddar för mässa

Intresset för alternativa värmekällor och bättre energioptimering har ökat starkt de senaste åren. Utöver brasvärme är luftvärmepumpen ett populärt val för villaägaren. Men vad ska man välja – och hur räknar man hem investeringen?
Under LindeDagen, som går av stapeln den 18 maj 2022, kan den nyfikne få sotarens tips och råd. I Lindesbergs Sotningsdistrikts utställning läggs ett särskilt fokus på just luftvärmepumpar – ett av de lokala sotarnas senaste kompetensområden.

Under utställningen på LindeDagen vill Lindesbergs Sotningsdistrikt AB slå ett extra slag för hur värme och ventilation samspelar när det gäller komfort och uppvärmningsekonomi. Och det är bland annat här som just luftvärmepumpen kommer in i bilden.
– Luftvärmepumpen har ju egenskaperna att den både tar vara på de varma partiklarna i uteluften, samtidigt som den bidrar till en reningsprocess av inneluften. På så vis kan vi också erbjuda kunderna ett bra komplement, förklarar Anders Lindqvist, som är ventilationstekniker och certifierad installatör av luftvärmepumpar hos Lindesbergs Sotningsdistrikt AB.

Luftvärmepumpar anpassade för det svenska klimatet
Lindesbergs Sotningsdistrikt AB är representant för Sverigepumpen, med ett sortiment som är anpassat till det svenska klimatet.
– Vi vill ge kunden stor trygghet med bra garantier och försäkring, förklarar Anders Lindqvist som också lyfter fram bredden i sortiment.
LSAB erbjuder en mängd olika modeller av luftvärmepumpar med varierande effekt – från att kunna tjänstgöra i fritidshuset till att kunna tillgodose den större villans behov.
Med en varmare årstid i sikte är kanske inte husets uppvärmning det främsta som villaägaren prioriterar. Anders Lindqvist vill dock slå ett slag för att det nu är en ypperlig tid att börja fundera inför kommande säsong.
– Är man dessutom ute i god tid så kan man ju passa på att även få njuta av komfortkyla, när sommarvärmen slår till.
Valet av luftvärmepump är inte alltid helt lätt. Marknaden är lika stor som bitvis förvirrande för den oinvigde, där kostnaderna mellan olika modeller kan variera kraftigt.
– Vi kan såklart inte konkurrera med exempelvis bygghandeln, där det råder stor prispress på luftvärmepumpar. Vår styrka är våra noga utvalda produkter, liksom det mervärde som vi kan ge kunderna, eftersom vi sedan länge arbetar heltäckande med fastigheters uppvärmning och ventilation. Vi försöker alltid att se till helheten – inte minst kring hur husets övriga värmekällor och ventilationssystem kan samspela med luftvärmepumpen.

Totalservice från luftvärmepump till imkanal
Lindesbergs Sotningsdistrikt AB är certifierade både för installationsarbeten och service av luftvärmepumpar. Det gör att man också kan erbjuda det kontinuerliga underhållet.
– Många av våra kunder uppskattar möjligheten att kunna kombinera våra olika tjänster, där man kan få mycket gjort vid samma tillfälle. När vi ändå är på plats kan vi se över hela husets ventilation – till exempel spisfläktens imkanal, som ju inte ingår i den vanliga sotningen. Spisfläkten är en sådan detalj som är lätt att glömma bort, men nog så viktig att hålla koll på, både utifrån brandsäkerhet och luftkvalitet.

1

VILL DU VETA MER OM LUFTVÄRMEPUMPAR?

– Se vårt avsnitt under Ventilationsskolan, här.