
Daniel levererar trygghet vid eldstaden
– tradition möter ny teknik i framtidens sotning
I mer än 500 år har de svenska sotarna klättrat på taken för att förebygga bränder i våra skorstenar och eldstäder. En av de som vårdar historierna och traditionerna är Daniel, skorstensfejare hos Lindesbergs Sotningsdistrikt AB.
”Många av våra arbetsredskap är fortfarande de samma – men som i alla yrken utvecklas även vårt, med nya tekniker. Numera blir det ju också allt fler regler att hålla koll på”.
En svart gestalt på taket, som med viskor och sotiga kinder ackompanjeras av glansiga knappar och ett skinande bältesspänne. Så lyder kanske den karakteristiska bilden av sotaren. Men allt färre av attributen håller sig kvar – de flerhundraåriga verktygen kompletteras med ny modern teknik. Och kinderna ska helst inte vara sotiga längre, då arbetsmiljöregler hänvisar till ansiktsmask vid de sotigaste momenten. Spännet med sina ingraverade rafflar, eller med det förgyllda riksvapnet, är dock ett attribut som stolt hänger kvar. Det påminner om en tid då drottning Kristina gav sotarna rätten att bära riksvapnet, efter att huvudstadens sotare hjälpt till att släcka en brand på Stockholms slott på 1640-talet.
– Fortfarande idag är vi ju en av de främsta yrkeskårerna för att säkerställa ett gott brandskydd. Det är också en av tjusningarna med jobbet, att kunderna oftast är glada över ens besök. Vi har alltid varit och fortsätter vara den som levererar trygghet vid eldstaden, kommenterar Daniel.
Skillnad mellan sotning och brandskyddskontroll
Daniel är en av 8 medarbetare på Lindesbergs Sotningsdistrikt. Bland hans kollegor som syns på taken finns också brandskyddskontrollanter. De har till uppgift att med lite mer ingående tekniska instrument granska anläggningens konstruktion och leta efter eventuella brister som skulle kunna innebära fara för vidare brandspridning.
– Inte alla vet riktigt skillnaden på det vi gör, man ser bara att sotaren kommer – och ibland får man höra, ”Kommer ni igen? Ni var ju nyligen här…”. Men vårt arbete är att följa regelverket, och den har delat upp arbetet i två moment.
Sedan 2004 gäller den nya lagen om skydd mot olyckor. Där framgår att både traditionell sotning ska göras – med syfte att få bort sot och brandfarliga beläggningar – och därtill den undersökande delen med brandskyddskontroll, för att säkerställa att eldstaden fungerar som den ska. Det är kommunen som avgör hur ofta det ska sotas, medan Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har fastställt fristerna för brandskyddskontroll.
– Det är klart att det blir många frågor om föreskrifter när man är ute hos kunderna, men de vanligaste samtalsämnena handlar nog om skötsel och eldningsteknik. Det är en väldigt rolig del av jobbet, att kunna ge råd som kunden får handgriplig nytta av.
Att arbeta som sotare är ett i högsta grad socialt jobb, där man med tiden lär känna kunderna ganska bra. Det är ett också ett varierande jobb, med olika utmaningar bland variationerna av olika skorstenar och eldstäder.
– Det finns inte bara ett sätt för hur vi sotar. Beroende på hur anläggningen ser ut, så kan vi behöva komma med olika lösningar. Att klura ut nya vägar och lösa problem gör arbetsdagen roligare.
Stavsotning på frammarsch
En av de tekniker som tillämpas vid mer avancerade förhållanden, men som kunden också kan beställa som en tilläggstjänst, är den s.k stavsotningen. Med maskinkraft och roterande borstar bidrar det till en effektivare rengöring. Dessutom täcks eldstaden in och sotet fångas direkt upp i en sotsug – vilket även bidrar till en renare upplevelse.
– I branschen pratar vi mycket om olika tekniker och arbetsmetoder för att skapa en säkrare arbetsmiljö. Att inte i onödan utsätta sig för sot, är ett exempel. Därtill har vi numera väldigt tydliga riktlinjer för hur vi beträder taken, bland annat att vi ska använda sele för att förebygga fallolyckor.
Föreskrifterna kring fasta taksäkerhetsanordningar är också stora, vilket ställer krav på fastighetsägaren. Vid brister i säkerheten får inte sotaren gå upp på taket.
– Med åren har vi alltså fått en mycket säkrare tillvaro på jobbet. Vi har också breddat vår roll, vilken är en stor tjusning. För även om vi fortfarande klättrar på taken och vårdar vårt hantverkskunnande, så har vi också fått en större uppgift i att sprida information om brandförebyggande åtgärder. Vi är, kan man säga, både grovjobbare och konsulter i ett. Den kombinationen gör det extra roligt att jobba som sotare, avslutar Daniel.